
Professioneel omgaan met teamoMijn oud collega Jeanette was 3 jaar geleden haar eigen bedrijf gestart. Met een heel leuk en enthousiast team van 2 medewerksters. Ze hadden met elkaar het bedrijf ingericht, samen de schouders eronder gezet en de eerste successen gevierd. De taakverdeling ging eigenlijk als vanzelf. Iedereen pakte aan. Jeanette was dan wel eindverantwoordelijk, maar het voelde alsof ze er samen voor stonden. Ze namen werk van elkaar over, vielen voor elkaar in. Spraken met 1 mond tegen de klanten.En de zaken gingen goed. Zo goed, dat het bedrijf kon uitbreiden. Na drie jaar had Jeanette 8 medewerkers en 2 stagiaires in dienst. Op dat moment kwam ik haar tegen en vroeg haar hoe het ging. Na een enthousiast verhaal over de ontwikkeling van het bedrijf zei ze met enige aarzeling "misschien kun je me helpen, er is iets met mijn team, en ik vind het moeilijk om er de vinger achter te krijgen". We maakten een afspraak en daarbij vertelde ze me dat ze vond dat haar team zo afwachtend was, weinig initiatief nam en veel onderling roddelde.
We spraken af dat ik Jeanette zou coachen en dat ik ook een aantal vergaderingen van Jeanette en haar team zou bijwonen om met ze te praten over de samenwerking.
Van vriendengroep naar bedrijf?
In de gesprekken met Jeanette bleek dat Jeanette vooral gedreven werd door een inhoudelijke en kwalitatieve visie op haar bedrijf. Ze vond het moeilijk om zakelijk om te gaan met de verantwoordelijkheid voor personele zaken. De relatie met haar medewerkers was eerder vriendschappelijk dan zakelijk en dat maakte dat ze slecht in staat was om grenzen te stellen of te handhaven. Ze verwachtte van haar medewerkers dat ze onderling met elkaar afspraken zouden maken over de manier van werken binnen het bedrijf en dat ze elkaar daarop zouden aanspreken. Maar dat gebeurde niet en dan begon Jeanette te zuchten en te mopper. Soms pakte ze de taken zelf op. In plaats van anderen aan te spreken. Ze verlangde terug naar de tijd dat ze met een paar medewerkers de zaak opbouwde. Toen afspraken maken als vanzelf leek te gaan. Toen medewerkers nog niet naar haar gingen zitten kijken met de verwachting dat zij alles zou oplossen.
Het team was los zand
Het team bleek te bestaan uit aardige mensen, gemotiveerd voor de inhoud van hun werk. Er bleken eigenlijk ook wel heel veel afspraken te bestaan over de werkwijze. Maar niet iedereen kende die, en ze werden vaak niet nagekomen. Dat leverde irritaties op. De medewerkers vonden dat Jeanette te meegaand was. Ze gaf iedereen steeds een nieuwe kans. Bovendien loste Jeanette vaak de problemen op die waren ontstaan doordat medewerkers hun taak niet goed uitvoerden. Zonder dat dat consequenties had voor medewerkers.
Een meer zakelijke aanpak schept duidelijkheid
Na een aantal individuele coachingsgesprekken lukte het Jeanette om bewuster om te gaan met haar verantwoordelijkheid voor de zakelijke kant van het bedrijf en de lange termijn levensvatbaarheid. Ze werd duidelijker in afspraken met personeel. Sommige contracten verlengde ze niet, als mensen onvoldoende hadden gepresteerd. Ze leerde delegeren door concrete opdrachten te geven met een deadline en daarop terug te komen. Ze werd zich bewust van haar eigenvoorbeeld gedrag als het ging om aanspreken van medewerkers, en gaf zelf meer het goede voorbeeld.
Meer feedback en samenwerking
Het team leerde om feedback te geven aan elkaar. Ook pakte het team een aantal taken op, die waren blijven liggen. De moppersfeer nam af en er kwam ruimte voor meer enthousiasme en eigen initiatief.
Jeanette is tevreden met wat ze heeft bereikt, persoonlijk en met haar team. Ze neemt haar eigen rol als directeur serieus. En zet daarmee een stap naar meer persoonlijke energie en verdere groei van haar bedrijf.